Op aanvraag

Familieopstellingen – Op aanvraag

Over de invloed van onderlinge relaties

Ik organiseer regelmatig systeemopstellingen op aanvraag. Familie- organisatie- en structuur- opstellingen. Als je met een lastig probleem of knelpunt zit kun je als individu een opstelling vragen, maar ook als team of voor de gehele organisatie. Daar hoeft overigens niet iedereen aan mee te doen, een delegatie is voldoende. Het werkt heel goed als intervisie-methode om elkaars werkgebieden te verkennen en als advies instrument. Opstellingen worden ook ingezet om elkaars werkissues te onderzoeken zonder dat eerst heel veel tijd en inspanning nodig is om alles te begrijpen en om externe stakeholders-krachtenvelden in beeld te krijgen. Ook voor maatschappelijke vraagstukken zijn opstellingen een rijk en inzichtgevend instrument.

Methodiek

Bij opstellingen staan mensen als plaatsvervanger voor bijvoorbeeld afdelingen, klanten en teamgenoten in de ruimte. Dan wordt het relationele, praktische en emotionele krachtenveld in kaart gebracht en worden onverwachte mogelijkheden of oplossingen zichtbaar.

De methode is intuïtief en kan confronterend zijn. Het gaat vaak om grote belangen en menselijke tekortkomingen. Discrete, vertrouwenwekkende en zorgvuldige begeleiding zijn van groot belang.

Ik ga voor professionaliteit, zorgvuldigheid, maar ook voor doortastend werken om echt de onderste steen boven te krijgen.

Bijvoorbeeld

“Voor een internationale organisatie bracht ik de activiteiten in Curaçao in kaart, omdat ze er geen zicht en geen grip op hadden. waarna de stagnatie is doorbroken. Er kwamen problematische malversaties aan het licht, maar als ze er later bij waren geweest was het desastreus geworden.”

“Een afdeling van de landelijk recherche was op zoek naar een verdachte van meerdere geweldsdelicten. We brachten van deze meneer zijn relatienetwerk in kaart waarna ze een persoeen die in de opstelling belangrijk bleek drie maanden hebben afgeluisterd. Toen konden ze de verdachte oppakken.”